Μια πρώτη …… ιδέα του Donna Manager η δύναμη του να είσαι γυναίκα – Περιοδικό Idea

Παρή Ράπτη

Μια πρώτη …… ιδέα του Donna Manager η δύναμη του να είσαι γυναίκα – Περιοδικό Idea

Η DONNA MANAGER κλείνει τρία χρόνια διαρκούς παρουσίας με εντυπωσιακό και κυρίως ουσιαστικό κοινωνικό και πολιτιστικό έργο. Μετά από την επιτυχή πορεία και του ομώνυμου Site, τώρα διευρύνει την επικοινωνία του μέσα από ένα νέο τετρασέλιδο του IDEA. Η πρόεδρος του DONNA MANAGER Δρ. Παρή Ράπτη, ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, προλογίζει και εξηγεί τους σκοπούς και την αναγκαιότητα αυτού του τετρασέλιδου «τόπου» συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων δραστήριων γυναικών.

Η γυναίκα της νέας χιλιετίας, ίσως πιο αποδεκτή από ποτέ άλλοτε, αποτελεί πλέον κινητήριο δύναμη, η οποία συνεχώς αναπτύσσεται, δίνονται ώθηση στο παρόν και στο μέλλον. Προικισμένη από τη φύση της με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και εφοδιασμένη με πείσμα και θέληση, για να μπορεί να αμύνεται στη νοοτροπία των ανδροκρατούμενων κοινωνιών, που μέχρι σήμερα τουλάχιστον την αντιμετώπιζαν ως «υποτελή» σε σχέση με τους άνδρες, αξιοποίησε τις όποιες δυσκολίες συνάντησε και όχι μόνο επιβίωσε, αλλά τελικά κυριάρχησε, επαληθεύοντας τη φιλοσοφία του «ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατή».

Η Δρ. Παρή Ράπτη, μέσα από την ιδιότητά της ως προέδρου του Donna Manager, επιστήμονα, συζύγου, γυναίκας και μιας από τις πιο καταξιωμένες παρουσίες στο χώρο της υγείας και του κοινωνικού γίγνεσθαι, επισημαίνει ότι «η επιτροπή γυναικών του Ελληνο-ιταλικού επιμελητηρίου Donna Manager συγκροτήθηκε με σκοπό να υποστηρίξει και να προβάλει το έργο των γυναικών στο σύγχρονο κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό τοπίο σε Ελλάδα και Ιταλία, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα».

Το Donna Manager απαρτίζεται από επιτυχημένες στο χώρο τους γυναίκες, διακεκριμένες για τις δραστηριότητές τους, με ισχυρή προσωπικότητα, προερχόμενες από όλους τους επαγγελματικούς χώρους (υγεία, ΜΜΕ, τέχνες, τουρισμό, πολιτισμό, επιχειρήσεις κ.λ.π.).
Η Δρ. Ράπτη περιγράφει το Donna Manager ουσιαστικά σαν ένα «πλανήτη γυναίκα», με κοινό σημείο αναφοράς τη συσπείρωση δυνάμεων και στόχο την ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα, όπως αυτά διαμορφώνονται στο σύγχρονο τοπίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Έτσι, οι δραστηριότητες και το σημαντικό έργο που ξεκίνησε και συνεχίζει να επιτελεί το Donna Manager στοχεύει: στην ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας σε πολιτικό – οικονομικά ζητήματα, στη διεξαγωγή ερευνών σε σχέση με θέματα που αφορούν την σημερινή γυναίκα – όπως η ανισότητα και η ανεργία – στην ανταλλαγή εμπειριών με αντίστοιχες επιτροπές, στην εδραίωση και προώθηση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς του σύγχρονου επιχειρείν, στην οργάνωση σεμιναρίων διαρκούς εκπαίδευσης, καθώς και στη στήριξη των μελών σε συνάρτηση με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Κατά καιρούς, την επιτροπή του Donna Manager έχουν απασχολήσει διάφοροι τομείς που αφορούν τη γυναίκα ως γυναίκα και τη γυναίκα ως manager.
Ενδεικτικό παράδειγμα της δράσης της επιτροπής αποτελεί το ότι τον Ιανουάριο του 2003, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Τώρα πια ξέρεις», διοργάνωσε από κοινού με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ελληνίδων Δημοσιογράφων (ΕΔΕΔ) εκδήλωση στην αίγλη του Ζαππείου, υπό την προεδρία της ιατρού Παρής Ράπτη και της δημοσιογράφου Εύης Δεμίρη (πρόεδρος ΕΔΕΔ).

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, το οποίο αφορούσε τις «Οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της μετανάστευσης και στη διάσταση του φύλου», παρενέβησαν παράγοντες του πολιτικό –οικονομικού κόσμου, πανεπιστημιακοί, καθώς και στελέχη τραπεζικών φορέων και Ινστιτούτων Έρευνας. Στο δεύτερο μέρος, θέμα «Έλληνες και Ελληνίδες, Ιταλοί και Ιταλίδες δημοσιογράφοι κρίνουν το επάγγελμά τους», έγιναν εισηγήσεις από σημαντικούς εκπροσώπους της δημοσιογραφίας, ενώ έλαβε χώρα τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Τύπου της Ιταλίας και την ιταλίδα Υπουργό αρμόδια για θέματα ισότητας.
«Η ισότητα, η μόρφωση, η οικονομία, η οικογένεια και η εργασία δεν είναι οι μόνοι τομείς που απασχολούν και αφορούν την σύγχρονη γυναίκα», διευκρινίζει η Δρ. Παρή Ράπτη. «Το Donna Manager έχει δραστηριοποιηθεί επίσης και σε τομείς που έχουν σχέση με την ομορφιά και την εξωτερική εμφάνιση, διοργανώνοντας εκδηλώσεις με θέμα «Μακιγιάζ και Styling», στο οποίο τα φώτα τους έδωσαν ειδικοί, όπως ο Αχιλλέας Χαρίτος.

Σήμερα δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον ηγετικό ρόλο της σύγχρονης γυναίκας τόσο σε επαγγελματικούς χώρους υψηλών απαιτήσεων όσο και στον τομέα των διαπροσωπικών σχέσεων και της οικογένειας. Μητέρα, σύζυγος, αδερφή, κόρη, εργαζόμενη, στέλεχος.

Μια εικόνα που όμως η λάμψη της ακόμα ωχριά μπροστά στα εφήμερα πρότυπα θηλυκών υπάρξεων που το μόνο τους προσόν μοιάζει να είναι οι εντυπωσιακές καμπύλες τους.
Η πρόεδρος του Donna Manager, μέσα από έναν εύστοχο σχολιασμό, εκφράζει τον προβληματισμό της σε σχέση με την ουσιαστική καταξίωση της παραγωγικής και επιτυχημένης γυναίκας: «Αποτελεί εύκολη διαπίστωση το γεγονός ότι στα γυαλιστερά εξώφυλλα των συλλεκτικών εορταστικών εντύπων πρωταγωνιστούν σπουδαίοι, επιτυχημένοι, σαγηνευτικοί, εύποροι άνδρες, top managers, των οποίων η πραγματική δυναμική διαδρομή παρατίθεται μέσα από ενδιαφέροντα άρθρα και φωτογραφίες.
Από την άλλη πλευρά, χαμογελαστές και πολλά υποσχόμενες θηλυκές υπάρξεις κοσμούν τις σελίδες των εν λόγω εντύπων.

Σπανίως έως καθόλου βλέπουμε και μαθαίνουμε για γυναίκες οι οποίες διακρίνονται μέσα από την επιστήμη τους. Πρακτικά λοιπόν βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, όπου οι παλιές δομές δεν έχουν πλήρως ξεπεραστεί προκειμένου να αντικατασταθούν από νέες, που θα καθορίσουν και την νέα νοοτροπία». Σήμερα ωστόσο υπάρχει μια τάση αναγνώρισης της κυριαρχίας γοητευτικών και απόλυτα θηλυκών γυναικών, οι οποίες, με γνώμονα την επιστήμη και την διανόησή τους, διερευνούν, σχεδιάζουν, προγραμματίζουν και καθοδηγούν τη δυναμική του αύριο. Αυτό, όχι μόνο δεν επιτείνει την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο φύλων, αλλά αποτελεί και ενισχυτικό παράγοντα της διορατικότητας των ανδρών.

Απόδειξη ότι η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του site www.Italia.gr (τομέας Donna Manager), ανήκει στον πρόεδρο του Ελληνοϊταλικού επιμελητηρίου κ. Βελισάριο Capocci, έναν άνθρωπο, ο οποίος, κάθε φορά που του δίνεται η δυνατότητα, στηρίζει τη γυναικεία δράση και επιχειρηματικότητα.

Εκτός του site, που στόχο έχει την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού σε ότι αφορά τις δραστηριότητες της επιτροπής του Donna Manager, η Δρ. Παρή Ράπτη  εξηγεί το πώς προέκυψε η αναγκαιότητα του νέου τετρασέλιδου του IDEA υπό τη «σκέπη» του Donna Manager: «Το νέο αυτό τετρασέλιδο του IDEA –Donna Manager θα φιλοξενεί πάντα μια γυναίκα, η οποία θα έχει επιτύχει είτε ως επιστήμονας είτε ως επαγγελματίας είτε ως μητέρα ή απλώς και μόνο ως γυναίκα. Πρόκειται για ένα ανοιχτό βήμα σχολιασμού θεμάτων, προβληματισμών, απόψεων και ενδιαφερόντων γύρω από την υγεία, τον πολιτισμό, τις τέχνες, τις εργασιακές και διαπροσωπικές σχέσεις, τη φροντίδα των παιδιών και την ποιότητα ζωής».

Γιατί η γυναίκα που ξέρει να μανατζάρει κυρίως τον εαυτό της, την αξία της, τα δικαιώματα και τις επιτυχημένες επιλογές της, δεν αποτελεί απλώς πρότυπο ισορροπημένης διαχείρισης της γνώσης και των εμπειριών που αποκτά μέσα από κάθε μορφή επιτυχημένης δράσης, αλλά και «εφόδιο» το οποίο όλες οι κοινωνίες που επιδιώκουν άνοδο και ευημερία θα πρέπει να αξιοποιήσουν.

Και όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του Donna Manager, «αυτές οι σελίδες θα άπτονται θεμάτων που αποτελούν πόλο έλξης και αναφοράς και για τα δύο φύλα. Γιατί το μέλλον ανήκει τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες που διαθέτουν γνώση, ικανότητες και διάθεση αξιοποίησης των ευκαιριών που τους παρουσιάζονται».
Τέσσερις, λοιπόν, σελίδες στο IDEA κάθε μήνα, με «κωδικό» πρόσβασης Donna Manager, δε συνιστούν τίποτα περισσότερο από έναν αναγνωρίσιμο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ οξυδερκών θηλυκών υπάρξεων.

Γυναίκες επιτυχημένες σε όλους τους ρόλους που έχουν αναλάβει να παίξουν και καταξιωμένες στο χώρο τους, είτε αυτός είναι η επιστήμη είτε οι επιχειρήσεις είτε η διανόηση ή και η μητρότητα, θα παρελάσουν μέσα από αυτή την προσπάθεια αυτή, που το μόνο που απαιτεί, όπως τονίζει η πρόεδρος του Donna Manager Δρ. Παρή Ράπτη, είναι «απλώς ο καλύτερος εαυτός μας».

«ΘΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΤΙΚΗ»

Δυναμική, εύστροφη, υπερδραστήρια, επιτυχημένη και πάνω απ’ όλα γυναίκα. Η Πρόεδρος της επιτροπής Donna Manager, η Δρ. Παρή Ράπτη, εκπέμπει τη γοητεία της λαμπερής απλότητας, όντας ένας άνθρωπος που μπορεί να δηλώνει «πλήρης».
Διακεκριμένη Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, μέλος πολλών ερευνητικών και επιστημονικών επιτροπών, τελειόφοιτος κοινωνιολογίας της παντείου, μέλος του Δ.Σ. του κέντρου έρευνας θεμάτων ισότητας και αντιπρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, αποτελεί πρότυπο της Donna Manager, οπότε δικαιωματικά, η γνωριμία μαζί της έρχεται να «εγκαινιάσει» τη νέα ομότιτλη στήλη του IDEA.

Αυτό που τρέφει έναν άνθρωπο είναι οι μήνες του κι εκείνο που τον καθιστά άξιο σεβασμού και προσοχής είναι το πώς τις επεξεργάζεται για να εξελίξει τον εαυτό του.
Πρέπει λοιπόν να πάμε πίσω, τότε που για την Δρ. Παρή Ράπτη καθημερινότητα ήταν το παιχνίδι και το μέλλον έμοιαζε μακρινό.
Προσπαθήστε να φανταστείτε ένα μικρό κορίτσι που αντιμετωπίζει το αύριο, σφίγγοντας τα χείλη γεμάτο αποφασιστικότητα, ένα κορίτσι που, αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε ενασχόληση της ηλικίας του, επιδιώκει να ξεκινήσει μια σαφή πορεία, της οποίας όμως τα όρια παραμένουν ακόμη απροσδιόριστα.

Μοναδικό δεδομένο η αστείρευτη αγάπη της για γνώση και ζωή. Δίπλα της, πιστός σύμμαχος και στήριγμα της ψυχής της ο πατέρας της, μια φιγούρα αξεπέραστη, σχεδόν «ιερή», που ενθάρρυνε την κόρη του να δοκιμάζει, να πειραματίζεται και να επιλέγει – ακόμα και το λάθος –προκειμένου να κατανοήσει το παιδί του ότι απόλυτη ελευθερία δεν είναι παρά η συναίσθηση ευθύνης απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό.

«Το χαρακτήρα μου τον διαμόρφωσαν τρεις βασικοί παράγοντες: Πρώτα απ’ όλα, το γεγονός ότι μεγάλωσα σε ένα καταπληκτικό παραθαλάσσιο μέρος, το Λουτράκι, όπου ως παιδί είχα τη δυνατότητα να νιώθω ότι βρίσκομαι συνέχεια σε διακοπές. Έπειτα, ήταν η συμμετοχή μου στον οδηγισμό, που σημάδεψε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτομαι μέχρι σήμερα, γιατί με έμαθε να συνεργάζομαι με την ομάδα για την επίτευξη του κοινού στόχου και όχι για να προβάλλω τον εαυτό μου».

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες ξυπνούν τρυφερές αναμνήσεις των ανέμελων παιδικών χρόνων, πλημμυρισμένες από πρόσωπα «σύμβολα» που καθόρισαν την μετέπειτα ενήλικη διαδρομή. Το μικρό κορίτσι αρχίζει σιγά-σιγά να δίνει την θέση του στην κοπέλα η οποία μεγαλώνει, «χωρίς όμως να έχω εκδηλώσει ακόμα συγκεκριμένες τάσεις ή να έχω πάρει αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι». «Φλερτάρει» με τη νομική, γιατί πιστεύει «ότι αποτελεί ένα ασύλληπτο παιχνίδι του μυαλού», αλλά στο τέλος ….. την κερδίζουν οι φίλοι της, που εκείνο το καλοκαίρι έφυγαν να σπουδάσουν στην ιατρική στην Ιταλία. Ευτυχώς που δεν θεώρησαν καλή ιδέα να επισκεφτούν το φεγγάρι…..

«Τελικά βρέθηκα να είμαι φοιτήτρια της ιατρικής, γιατί απλά επέλεξα να ακολουθήσω τους φίλους μου. Το ίδιο θα έκανα και αν πήγαιναν στη σελήνη! Πάντως, πάνω απ’ όλο το διάστημα των σπουδών μας, τους συνάντησα μόνο όταν πήραμε πτυχίο. Εν τω μεταξύ, με γοήτευσε η ιατρική και πολύ περισσότερο η ενδοκρινολογία, διότι και οι δυο μου επέτρεψαν να κατανοήσω πολλά πράγματα και για τον εαυτό μου και για τους γύρω μου».

Η γυναίκα που κάθεται απέναντί μου, με τα μακριά καστανόξανθα μαλλιά, δεν είναι πλέον η μικρή Παρούλα των παιδικών χρόνων, ούτε η …. κατά τύχη φοιτήτρια της ιατρικής, αλλά η Δρ Παρή Ράπτη που … αναγκαστικά μεγάλωσε, χωρίς ωστόσο να πάψει, όπως τότε, να έχει το ίδιο πείσμα ζωγραφισμένο στα χείλη. Καταξιωμένη γιατρός, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, μέλος πολλών ερευνητικών και επιστημονικών επιτροπών, συγγραφέας ιατρικών κειμένων και επιστημονικών αναλύσεων που δημοσιεύονται σε βιβλία και έντυπα, μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Ερεύνης Θεμάτων Ισότητας, Αντιπρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος της επιτροπής του Donna Manager, η Δρ Ράπτη αναμφίβολα αποτελεί μια πολύ κοσμική ….. απόκοσμη κυρία. «Η επικοινωνία αποτελούσε και αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά κομμάτια του χαρακτήρα μου. Πάντα επεδίωκα να επικοινωνώ με γρήγορα μυαλά, γιατί έτσι καταλάβαινα καλύτερα τον εαυτό μου και εντόπιζα τις αδυναμίες μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις διόρθωνα κιόλας. Για μένα σημασία έχει απλά να τις γνωρίζω.»

Η Δρ Ράπτη, εκτός των άλλων, είναι και φοιτήτρια της κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Γεγονός που, όπως σχολιάζει με ισχυρή δόση αυτοσαρκασμού, της προσφέρει τη δυνατότητα να έχει «προοπτική και μέλλων….»
Τα τηλέφωνα στο γραφείο της χτυπούν ακατάπαυστα, πίνει μια γουλιά από τον espresso της και ενώ το χαμόγελό της με κάνει να νιώθω οικεία, τη βλέπω πίσω από αυτό να με «μετράει». Έτσι κάνει πάντοτε. Ο νους της είναι εκπαιδευμένος σ’ αυτή την αυτόματη διαδικασία, που προκύπτει από μια σχεδόν ενστικτώδη επεξεργασία δεδομένων, με τον πιο ορθολογιστικό και μαθηματικό συντεταγμένο τρόπο. Μήπως αυτό είναι και το «μυστικό» της επιτυχίας της Δρ. Ράπτη;

«Το να είναι κάποιος καλός στη δουλειά του δεν εξαρτάται μόνο από το τι επιπέδου σπουδές έχει κάνει. Νομίζω ότι σε ένα ποσοστό η ικανότητα αυτή είναι καταγεγραμμένη στο γονιδιακό μας χάρτη. Δηλαδή στο ερώτημα αν γεννιόμαστε ή γινόμαστε θα απαντούσα ότι γεννιόμαστε για να ….γίνουμε».
Η τύχη βέβαια είναι ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο ακόμα και στους γενετικά προδιαγεγραμμένους «αστέρες».
«Αν κάποιος έχει την τύχη να είναι καλά, έχει χρέος να διοχετεύει τη θετική του ενέργεια και στους άλλους ανθρώπους. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό άνθρωπο, γιατί φέρνω τύχη στους γύρω μου και όχι με μεταφυσικό τρόπο. Απλά έχω τη διάθεση να τους ακούω, οπότε κι εκείνοι, επαναλαμβάνοντας τα ζητήματα που τους απασχολούν, καταλήγουν κάποια στιγμή στο να δώσουν μόνοι τους τη λύση.»

Σχολίασα ότι ένας άνθρωπος που έχει αυτήν την τάση κανονικά δε θα έπρεπε να ακολουθήσει την ενδοκρινολογία, αλλά την ψυχιατρική ή την ψυχολογία.
«Πολύ θα μου άρεσε, αλλά η ενδοκρινολογία κατά τη γνώμη μου είναι αυτό: η επίδραση των ορμονών στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Άλλωστε οι ορμόνες έχουν απόλυτα ψυχοτροπική δράση, οπότε η ειδικότητά μου άπτεται της μελέτης του από πού ξεκινά ένα συναίσθημα και πώς, υπό την επίδραση των ορμονών, διαφοροποιείται η έκφρασή του από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κατανοήσουμε τις διάφορες συμπεριφορές. Τώρα, αν τις αποδεχόμαστε ή όχι, είναι άλλο ζήτημα. Γι’ αυτό, πιστεύω ότι είναι καλό να μπορούμε να ακούμε τόσο το σώμα όσο και την ψυχή μας.

Αν αδυνατούμε να το κάνουμε, τότε δεν μπορούμε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε τα όσα συμβαίνουν μέσα μας και γύρω μας, με αποτέλεσμα πολλά συμπεράσματα ή ενέργειές μας να είναι άστοχες, γιατί προέρχονται από λανθασμένες απόψεις.» Γυναίκα με έντονους κοινωνικούς προβληματισμούς και υποψιασμένη για την ωμή πραγματικότητα, κάποτε πίστευε πως ο καθένας τοις αρχές του πρέπει να τις διατηρεί στο μικρόκοσμό του και να τις εφαρμόζει ή να τις μοιράζεται μόνο με τους πολύ οικείους του.

«Δίνω μεγάλη σημασία στο πώς ο πολίτης, ανεξάρτητα από τα λάθη και τις αδυναμίες της όποιας πολιτείας, παράγει πολιτισμό, στο πώς και πόσο, εν ολίγοις, ενδιαφέρεται και φροντίζει ο ίδιος για τη δική του «καλημέρα». Θα μου άρεσε να συμμετέχω σε μια κοινωνία δοτική. Και επειδή ακόμα αυτή δεν υφίσταται στο βαθμό που πρέπει, πιστεύω ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να μην επιστρέψουμε σε μέτρια συναισθηματικούς ανθρώπους να ακρωτηριάζουν αυτούς που σφύζουν από συναίσθημα. Για μένα η αξιοπρέπεια και η πίστη στους ανθρώπους αποτελούν τα βασικά πιστεύω μου.»
Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που το μόνο που το μόνο που δεν συγχωρεί είναι η προδοσία, σε κανένα επίπεδο.

«Είναι χειρότερη από την αχαριστία, όπου απλά δεν ανταποδίδονται αυτά που προσφέρθηκαν. Το χυδαίο στην προδοσία είναι ότι εκείνος που έχει ευεργετηθεί επιδιώκει να βλάψει τον ευεργέτη του.» Γυναίκα με ξεχωριστή διαδρομή, διατηρεί – ως ευχάριστη έκπληξη – το χαμηλό προφίλ και τη μοντέρνα αισθητική της.
Θεωρεί ωστόσο ότι το πρότυπο της σύγχρονης γυναίκας που προβάλλεται στην Ελλάδα είναι λανθασμένο. «Πιστεύω ότι η σύγχρονη γυναίκα είναι εκείνη που έχει αντιληφθεί τις ανάγκες των καιρών, που έχει επίγνωση του τη σημαίνει σύνολο και ποιος είναι ο ρόλος της μέσα σε αυτό και γνωρίζει τι πρέπει να προσφέρει στα παιδιά της και να συμβάλει στη βελτίωση της κοινωνίας του αύριο».

Για τη Δρ Ράπτη ο χρόνος αμβλύνει τα πάντα.
«αναβάλλω το να έρθω αντιμέτωπη με το δυσάρεστο μέχρι αυτό να ματαιωθεί μέσα μου. Κατά κάποιο τρόπο, το υπονομεύω μέχρι να κουραστεί. Αυτό όμως που δεν αντέχω σε καμία περίπτωση είναι ο απόλυτος ψυχικός πόνος των ανθρώπων.»
οι σχέσεις της με το Θείο είναι έντονες. «η ιατρική μεγάλωσε την πίστη μου. Δεν μπορώ να φανταστώ το Θεό, μόνο να τον νιώσω. Όταν απευθύνομαι σ’ Αυτόν, παραπονιέμαι, παρακαλάω, θυμώνω, είμαι ειλικρινής μαζί Του. Όπως με τον πατέρα μου. Και Εκείνος με παιδεύει, αλλά δεν μ’ αφήνει ποτέ.»
Πώς όμως θα περιέγραφε η ίδια τον εαυτό της;
«Σαν ένα πλάσμα κάτω από ένα μεγάλο μανιτάρι, ντυμένο με λευκό φορεματάκι και κόκκινη ποδιά, που παίζει, τραβώντας τα αφτιά του κακού λύκου….»
Η κουβέντα μας κάπου εδώ τελείωσε, όπως και ο espresso που τη συνόδευσε. Όμως για τη Δρ Παρή Ράπτη το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαδρομή έχει συνέχεια……..