Πολιτισμός και σύγχρονη κρίση – Περιοδικό Politistiki Diplomatia

Πολιτισμός και σύγχρονη κρίση - Περιοδικό Politistiki Diplomatia

Πολιτισμός και σύγχρονη κρίση – Περιοδικό Politistiki Diplomatia

O πολιτισμός κάθε κράτους αποτελεί σανίδα σωτηρίας για την διατήρηση της ταυτότητας, προσωπικής ή συλλογικής, όταν αυτή αμφισβητείται όπως σήμερα. Η γονιδιακή μνήμη ανακαλείται από τους ήχους «μουσική», τις εικόνες «έργα τέχνης», το παρελθόν «αρχαιολογία», την έκφραση «λογοτεχνία-ποίηση» και αναστηλώνει «την προσωπικότητα κάθε σκεπτόμενου μορφωμένου ανθρώπου πολιτισμός όμως λειτουργεί και ως ευεργετικός παράγων της ψυχής των ανθρώπων, «διεγείροντας» το ένστικτο. Το ένστικτο λειτουργεί σαν μεταφραστής και αποκωδικοποιητής της γονιδιακής μνήμης καταγεγραμμένης στο προγονικό DNA

Σήμερα, όσο ποτέ, ο πολιτισμός μας σύγχρονος ή αρχαίος είναι αυτός που θα μας στηρίξει στη συγκεκριμένη οικονομική-πολιτιστική δυσμενή συγκυρία που βιώνουμε ως απόλυτη κρίση , οικονομική κρίση, κρίση αξιών.

Η διεύρυνση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων μας, λοιπόν, αποτελεί αναγκαιότητα. Σήμερα αυτό που νιώθει κανείς είναι η ανάγκη υποστήριξης από το σύστημα, αλλά δυστυχώς όπου συναντάμε τη λέξη «σύστημα» νοιώθουμε ότι η συνάντηση αυτή ισοδυναμεί με την «θεσμοθέτηση αντικινήτρων».

Η πνευματική ευρηματικότητα και η ευελιξία των μεσογειακών -νότιων λαών και κυρίως των Ελλήνων που σμιλεύεται τόσο από γονιδιακούς αλλά και περιβαλλοντολογικούς παράγοντες έχει κάθε δυνατότητα πολιτιστικής έκφρασης. Χωρίς πολιτιστική αναμόχλευση δεν θα υπάρξει επιβίωση. Οι Έλληνες σαν μονάδες που ο οραματισμός τους και τα δημιουργήματά τους έχουν ήδη παραχθεί δεν βρίσκουν υποστήριξη και συνεχώς διαμαρτύρονται (δικαίως ή αδίκως) ότι δεν τους δίδεται το κατάλληλο βήμα να παρουσιάσουν τα επιτεύγματα τους. Από το 2008 και μετά η οικονομική κρίση επιδρά αρνητικά στην δημιουργία πολιτιστικών έργων έχοντας μειώσει κατά πολύ την αξία τους, συμπιέζοντας συνεχώς το κόστος παραγωγής τους. Η πνευματική όμως ασιτία θα οδηγήσει σε ψυχικό μαρασμό, κατάθλιψη και έλλειψη οραματισμού και δημιουργικότητας. Δεν είναι τυχαίο το «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Στις σημερινές οικονομικές συνθήκες κρίσης ο εθελοντισμός και η κινητοποίηση με τόση αποτελεσματικότητα σε θέματα που αφορούν την εστίαση των απόρων βρήκε τον δρόμο της, από ενεργούς, ευαίσθητους πολίτες. Η διακίνηση του παραγόμενου πολιτιστικού έργου, γίνεται όλο και περισσότερο απευθείας από τους δημιουργούς του σε όλο και πιο ανθρωπίνων διαστάσεων χώρους πολιτισμού… Μικρότερες θεατρικές σκηνές, γκαλερί, μουσικές σκηνές, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, εργαστήρια και σχολές γεννιούνται παντού γύρω μας εν μέσω οικονομικής κρίσης. Όλο και πιο κοντά ο δημιουργός στον θεατή! Το μνημειώδες δίνει τη θέση του στο ανθρώπινο…!

Οι προτεινόμενες λύσεις δεν βασίζονται πάντα σε μεγάλες οικονομικές δυνατότητες. Τα χρήματα δεν είναι πάντα απαραίτητα ή τουλάχιστον η έλλειψή τους δεν είναι απαγορευτική για να εκφραστεί ένας λαός. Παραδείγματος χάριν όσα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο έντυπος τύπος, εφημερίδες, περιοδικά συμπαθούν τον πολιτισμό, θα μπορούσαν να προσφέρουν δωρεάν σε νέους δημιουργούς, σελίδα-βήμα, για την παρουσίαση των δημιουργιών τους. Ομοίως τα πολιτιστικά κέντρα, οι κοινωνικές λέσχες, τα ιδρύματα, τα κληροδοτήματα και οι πολιτιστικοί σύλλογοι.

Οι κρατικοί και δημοτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί θα μπορούσαν να διαθέσουν περισσότερο χώρο στο πρόγραμμα τους για την παρουσίαση πολιτιστικών γεγονότων σε μόνιμη βάση με ευθύνη και παραγωγή των ιδίων των δημιουργών. Να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας ανακαλύπτοντας και επιλέγοντας ανθρώπους που παράγουν με το έργο τους πολιτισμό παρέχοντας τους τα μέσα για την προβολή αυτών των έργων σε ώρες που το ευρύ κοινό παρακολουθεί εναλλακτικά θέματα.

Επίσης να συγκεντρωθεί από τους αρμόδιους φορείς όλο το έντυπο υλικό -εικονογραφημένο ή μη, που παρουσιάζει τους πολιτιστικούς χώρους των δήμων, των κοινοτήτων , των νομών ή της περιφέρειας (π.χ. θέατρα, στάδια κλπ.) και να το παρέχουν ως δώρο σε όλους όσους επισκέπτονται τη χώρα μας. Καθώς, επίσης, και με τη παροχή αιθουσών, όπως εκείνων των δημοτικών φορέων, για εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα άλλων χωρών του νότου που έχουν παρόμοια προβλήματα με εμάς, κατόπιν πρόσκλησης.

Με την ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στα πλαίσια διεθνών πολιτιστικών οργανισμών, να χρησιμοποιηθούν ακόμα πιο ενεργά οι χώροι των προξενείων μας ή των πρεσβειών μας που διαθέτουν έντυπο και πληροφοριακό υλικό ώστε από εθελοντές φοιτητές η από φιλοπάτριδες απόδημους Έλληνες και Φιλέλληνες αυτό να παρουσιαστεί και να δοθεί στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη χώρα μας, και με αυτό τον τρόπο να πραγματοποιηθεί η προβολή των πολιτιστικών επιτευγμάτων της σύγχρονης Ελλάδας με την συμβολή της τέχνης, των γραμμάτων και των επιστημών.

Να κινητοποιηθούν οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου, οι δάσκαλοι, οι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων προσφέροντας τη σκέψη τους αφιλοκερδώς αλλά οργανωμένα στον ελεύθερο χρόνο τους σε όσες σχολές και σχολεία παρατηρείται έλλειψη διδακτικού προσωπικού δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ερέθισμα στα παιδιά για περαιτέρω δημιουργία.

Σημαντική ενέργεια επίσης θα ήταν η ανταλλαγή ομάδων της Ευρώπης, που ασχολούνται με τον πολιτισμό ώστε να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν-μελετήσουν τα πολιτιστικά στοιχειά των νότιων-μεσογειακών χωρών διασφαλίζοντας τη διαμονή τους, φιλοξενώντας τους σε τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία με χορηγία τόσο των επιμελητηρίων όσο και των ξενοδόχων και των επαγγελματικών εστίασης, σε περιόδους που αυτό είναι εφικτό.
Να ενισχυθεί η συνεργασία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας με ανάλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα άλλων χωρών και συνεργασία με έδρες και τμήματα κλασικών και νεοελληνικών σπουδών του εξωτερικού.

Να προκριθεί ως επείγων εθνικός στόχος η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η συλλογική προσπάθεια όλων μας. Ότι είναι το μυστικό της επιβίωσής μας ως λαός και ότι καθίσταται τώρα επιτακτική η ανάγκη της διατήρησης των αξιών μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Διότι η έλλειψη οικονομικών πόρων δεν είναι απαγορευτική μιας ευρύτερης προσπάθειας. Μπορεί όμως με τους κατάλληλους χειρισμούς να αποτελέσει ένα από τα κίνητρα αναβάπτισης και πιο προσωποποιημένης παραγωγής νέου πολιτισμού.

Με την πιο ενεργή υποστήριξη των διπλωματών μας, των προσωπικοτήτων της πολιτιστικής μας δραστηριότητας και των διανοουμένων εντός και εκτός της Ελλάδας, υπό τον συντονισμό επιστήμονα τεχνοκράτη ειδικού στα θέματα πολιτιστικής διπλωματίας θα μπορέσουμε ίσως να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο.
Ο πολιτισμός μας, λοιπόν, αρχαίος και σύγχρονος αποτελεί μια από τις ισχυρές λύσεις για μια αξιοπρεπή πορεία της χώρας μας, σε όλους τους τομείς.

Τώρα είναι η πιο κρίσιμη ώρα για το σύγχρονο πολιτισμό μας. Ας αρχίσουμε όλοι να συχνάζουμε σε όλους τους χώρους όπου παράγεται, παρουσιάζεται και αναλύεται πολιτισμός. Η συμμετοχή μας θα εγγυηθεί και τη διαιώνιση του πολιτισμού μας σε όλες του τις εκφάνσεις.