Συνέντευξη – Περιοδικό Lipstick

Παρή Ράπτη

Συνέντευξη – Περιοδικό Lipstick

Πρώτα απ’ όλα γιατρός. Γιατί ενδοκρινολόγος;
– Γιατί μ’ ενδιαφέρει πάρα πολύ η προσέγγιση του ανθρώπου σε ψυχολογικό επίπεδο. Στην ενδοκρινολογία, το πρόβλημα που υπάρχει εκτός απο οργανική διάσταση έχει και ψυχολογική. Οι ορμόνες που παράγουν οι αδένες καθορίζουν τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής ενός ανθρώπου- τη γέννηση, την εφηβεία, την αναπαραγωγική ηλικία- και επειδή έχουν ψυχοτροπική δράση καθορίζουν την προσωπικότητα, τις επιλογές και τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Η ενδοκρινολογία μπορεί να παρέμβει σε όλες αυτές τις σημαντικές στιγμές της ζωής και να δώσει λύσεις που έχουν γρήγορο και θεαματικό αποτέλεσμα.

Πώς επηρεάζουν οι ορμόνες τον ψυχισμό;
– Οι ορμόνες του φύλου αυξάνουν κάποια δικά μας χαρακτηριστικά. Οι άνδρες εμφανίζουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης κι έτσι είναι πιο επιθετικοί, πιο ακούραστοι, περισσότερο φιλόδοξοι και πιο μαχητικοί. Οι γυναικείες ορμόνες κάνουν τη γυναίκα πιο ήρεμη, πιο τρυφερή, πιο γλυκομίλητη.

Για ποιό λόγο μια γυναίκα που σπουδάζει ιατρική να επιλέξει την ειδικότητα της ενδοκρινολογίας;
– Γιατί μέσα απο αυτήν αναγνωρίζει καλύτερα τις μορφολογικές, αλλά και τις ψυχολογικές διαφορές του φύλου της. Επίσης δεν έχει το «επείγον», που είναι καθοριστικό στο να μπορέσει να έχει μια νορμάλ ζωή. Καλώς ή κακώς, διατηρούμε ακόμα τα χαρακτηριστικά του ρόλου που μας έχει δώσει είτε η φύση είτε η κοινωνία. Η ιατρική είναι απο τη φύση της μια ειδικότητα που σου δίνει, αλλά σου παίρνει και πολλά. Το να βγάλεις το «επείγον» είναι πολύ σημαντικό για να μπορείς να βρίσκεσαι κοντά στο σύντροφο ή τα παιδιά σου.

Πού σε έχει βοηθήσει η ενδοκρινολογία;
– Στο να προσαρμοστώ στα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μου. Είτε να κατανοήσω είτε να δικαιολογήσω.

Είτε να δικαιολογηθείς;
– Σίγουρα (γελάει).

Με τί άλλο ασχολείσαι;
– Η ιατρική για μένα δεν είναι «φοράω λευκή μπλούζα και λύνω ένα συγκεκριμένο πρόβλημα». Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει, γιατί έτσι δεν θα χρειαστεί να φτάσει σε κακή κατάσταση στο γιατρό. Ασχολούμαι λοιπόν συστηματικά, σε συνεργασία με διάφορους φορείς, με τη διοργάνωση μετεκπαιδευτικών συνεδρίων ή ημερίδων ιατρικής και αισθητικής, ώστε μερικά πράγματα που είναι απλά να γνωστοποιούνται στο ευρύ κοινό. Ακόμη έχω ασχοληθεί με την Καλλιπάτειρα ως ειδική γραμματέας. Θεωρώ τον αθλητισμό ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι για την Ελλάδα του σήμερα… αλλά και για την Ελλάδα του πάντα. Επίσης είμαι φοιτήτρια του Παντείου.

Είσαι πρόεδρος στο Donna Manager. Τι είναι αυτό;
– Είναι μια επιτροπή μέσα στο πλαίσιο του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου που έχει σαν στόχο τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των Ελληνίδων και των Ιταλίδων επιχειρηματιών, αλλά και μεμονωμένων ατόμων, για ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων κι εμπειριών- η καθεμιά απο τον χώρο της-, αλλά και βοήθειας στην επίλυση κοινών προβλημάτων. Δηλαδή θέματα υγείας, ομορφιάς, ψυχολογίας, πολιτιστικών πραγμάτων και κυρίως γνώσης. Π.χ., για να βρείς δουλειά ή να βελτιώσεις τη δουλειά σου, θα πρέπει να γνωρίζεις που να απευθυνθείς , με ποιό τρόπο, ποιά είναι τα δικαιώματά σου και οι υποχρεώσεις σου, ποιό πρέπει να είναι το βιογραφικό σου, τι δυνατότητες υπάρχουν εντός και εκτός Ελλάδος. Υπάρχουν πάρα πολλά ευρωπαικά προγράμματα που στηρίζουν γυναικείες πρωτοβουλίες και καινούργιες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά δεν είναι ευρύτερα γνωστά. Απευθύνεται στις γυναίκες που είναι επιχειρηματίες ή επιθυμούν να γίνουν, όπως επίσης και σε γυναίκες που μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε κάποια απο τις γυναικείες επιχειρήσεις.

Απο πού μπορούν οι γυναίκες να πάρουν αυτές τις πληροφορίες της Donna Manager;
– Είτε απο το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο, που είναι Βεντήρη 5, πίσω απο το Χίλτον (τηλ. 7213209), είτε απο τη σελίδα του στο Internet, www.italia.gr, κάνοντας κλίκ στο Donna Manager- είναι μια σελίδα που ενημερώνεται συνεχώς. Επίσης μπορούν να στείλουν e-mail και να πάρουν απάντηση σ’ αυτό που τις απασχολεί.

Τελειώσαμε με τις δραστηριότητές σου ή θα μου ταράξεις κι άλλο το νευρικό σύστημα; Πώς προλαβαίνεις;
– Καταρχάς έχω μειώσει αρκετά τις ώρες του ύπνου που έχω ανάγκη. Δεύτερο, αν οργανώσεις λίγο τους τομείς των ενδιαφερόντων σου και δουλέψεις στον καθένα πολλές ώρες, τον τελειώνεις και προχωράς. Αν αφήσεις μισά πράγματα καθημερινά, δεν τελειώνεις ποτέ τίποτα.