Το «know how» της διατροφής

Το know how της διατροφής

Το «know how» της διατροφής

Ποια είναι τα μυστικά μιας ισορροπημένης διατροφής; Μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας, τη διάθεσή μας; Γιατί ενώ φάγαμε λίγο η ζυγαριά μας διαψεύδει; Τι γίνεται με τις θερμίδες; Η Παρή Ράπτη, διακεκριμένη ενδοκρινολόγος, μας καθοδηγεί και μας ενημερώνει για το τι σημαίνει υγιεινή διατροφή.

«Σχεδιάζοντας μια ισορροπημένη διατροφή» θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος ενός βιβλίου. Στη σκέψη όμως των περισσοτέρων αυτό σημαίνει δίαιτα, δηλαδή τρέφομαι λίγο ή δεν τρέφομαι καθόλου ή στερούμαι, ακόμα και σήμερα που η δυνατότητα επιλογής τροφίμων, για τις καταναλωτικές τουλάχιστον κοινωνίες (και η Ελλάδα είναι μία απο αυτές), προσεγγίζεται με λανθασμένο τρόπο.
Αναμφισβήτητα ο τρόπος ζωής ή οι γρήγοροι καθημερινοί ρυθμοί ή η «επίθεση» καταναλωτικών μηνυμάτων, που υποδεικνύουν ευκολία στην προετοιμασία, όμορφη παρουσίαση και ξένη κουζίνα πάνω σε καινούρια πρότυπα , δεν αφήνουν περιθώρια στη σκέψη.

Τι αποτελεί σωστή διατροφή για έναν μεσογειακό άνθρωπο; Τι σημαίνει υγιεινή διατροφή;

Με απλά λόγια, η διατροφή που στηρίζεται σε φυσικές , μη επεξεργασμένες τροφές, με επαρκή ποσότητα των βασικών θρεπτικών ουσιών (υδατάνθρακες, πρωτείνες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, φυτικές ίνες, λιπαρά) σε ισορροπημένη ποσότητα, με αποφυγή της ζάχαρης, ορισμένων λιπαρών και με χαμηλές ποσότητες θερμίδων.
Η μεσογειακή γη αποτελεί εξ ορισμού το κέρας της Αμάλθειας με πλούσιους θησαυρούς, όπως ντομάτες, μελιτζάνες, βερίκοκα, φακές, φασόλια, πορτοκάλια, λεμόνια, σκόρδο, κρεμμύδι, γάλα, αβγά, δημητριακά, ψάρι, δηλαδή κάθετι που παράγει η χώρα μας..
Μια δίαιτα βέβαια είναι υποχρεωτικό να στηρίζεται σε όλα τα στοιχεία της διατροφικής αλυσίδας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τη σωματική διάπλαση και την εργασία, τη σωματική άσκηση και τη φυσική κατάσταση.
Δεν μπορείς να τηρήσεις τη πυραμίδα σε ένα παιδί. Για παράδειγμα, η χοληστερόλη είναι απαραίτητη στα παιδιά, γιατί είναι αυτή που βοηθά στην παραγωγή βασικών για την ανάπτυξη ορμονών. Γι’ αυτό και στην παιδική ηλικία τροφές όπως τα αβγά και το πλήρες γάλα δεν μπορούν να μειωθούν, διότι το ασβέστιο είναι δομικό υλικό του σκελετού και για ένα παιδί παρακαταθήκη μιας ζωής. Αντίστοιχα, μια γυναίκα στη γονιμοποιητική ηλικία δεν μπορεί να στερηθεί το κρέας, το οποίο περιέχει σίδηρο, ενώ μια άλλη σε εμμηνόπαυση πρέπει να καταναλώνει για την οστεοπόρωση πολλά γαλακτοκομικά.
Ένας άντρας σε φάση κρίσιμη για αγγειοπάθειες δεν μπορεί να καταργήσει όλα τα λιπαρά, τη στιγμή που η συστηματική διατροφή με τον πλούσιο σε λιπαρά σολομό (εννοείται στον ατμό ή ψητός) έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη δημιουργία νέων αγγείων. Άρα η διατροφή πρέπει να εξατομικεύεται και να διαμορφώνεται ανάλογα.
Εξάλλου, γυναίκες και άνδρες έχουν διαφορετικές διατροφικές επιλογές. Η αιτία αυτών των διαφορών φαίνεται να είναι βιολογική, λαμβάνοντας υπόψη ότι στον εγκέφαλο το κέντρο της πείνας και του κορεσμού βρίσκεται σε εκείνο της αναπαραγωγής.

Συμβουλή

Είμαι υπέρμαχος του slow food. Μια ολόκληρη φιλοσοφία που σου επιβάλλει να δίνεις το χρόνο που αξίζει στη διατροφή σου να τη θεωρείς μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα στη ζωή σου. Να απολαμβάνεις με ηρεμία το φαγητό και κυρίως να δίνεις σημασία στην επιλογή προιόντων. Έχει μεγάλη σημασία τι προιόντα αγοράζεις, όχι αν είναι ακριβά ή φθηνά, αλλά να είναι καλής ποιότητας, φρέσκα και αγνά. Πολύ σημαντική ακόμη είναι η διατροφή με βιολογικά προιόντα και με πιστοποίηση.
Ο τρόπος παρασκευής των τροφών επίσης είναι το πιο σημαντικό τόσο για την υγεία όσο και για το βάρος. Το ίδιο φαγητό με δύο κουταλάκια λάδι ή ένα ποτήρι λάδι από διαιτητικό μπορεί να μετατραπεί σε θερμιδική βόμβα. Αποφεύγεται να φτιάχνετε σύνθετα φαγητά (π.χ. τσιγαρισμένα, κρέμες, σοτέ και γκρατινέ) και προτιμάτε την απλή μαγειρική. Το μυστικό είναι να ξεχωρίζετε τις γεύσεις μέσα στο στόμα. Να καταλαβαίνετε, για παράδειγμα, τα μακαρόνια, την ντομάτα (που εννοείται ότι δεν έχει βράσει με πολύ λάδι), το μαιντανό ή το βασιλικό. Όχι εκατομμύρια γεύσεις ανακατεμένες. Όλα αυτά βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, στην καλή υγεία καθώς και στην απόλαυση του φαγητού.

Πως τρέφεται ο Έλληνας;

Από τους σωστότερους τρόπους διατροφής παραμένει η μεσογειακή, η οποία προωθείται διαρκώς. Ακόμα και η γαλλική –ραφινάτη με πολλές θερμίδες- κουζίνα αρχίζει να δανείζεται στοιχεία, προιόντα και τρόπους παρασκευής από μαγειρικές όπως η κρητική. Εκεί άλλωστε που χρησιμοποιούν πολύ λάδι ελιάς (έχουν πολύ και το αλλάζουν συχνά), πολύ κρεμμύδι και σκόρδο- «λευκός χρυσός» στην αρχαιότητα- και πολλά λαχανικά, φαίνεται ότι υπάρχει ένα προσδόκιμο επιβίωσης πολύ μεγαλύτερο. Μην ξεχνάμε ότι το φαινόμενο της παχυσαρκίας στην Κρήτη είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό της Αμερικής.
Στην Ελλάδα η πλειοψηφία λειτουργεί ακόμα με τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής που είναι ο καλύτερος. Υπάρχει βέβαια μια δεύτερη ομάδα που λόγω περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων δεν μπορεί να τρέφεται σωστά και μια Τρίτη που έχει μπει στο τριπ του μοδάτου gourmet φαγητού –όχι πάντα ισορροπημένου σε συστατικά- και τέλος οι βουλιμικοί που λειτουργούν πάντα διαφορετικά. Ωστόσο, η πλειοψηφία των Ελλήνων –αν μειώσει το τηγάνισμα, το λάδι και τη ζάχαρη- τρέφεται σχετικά καλά.

Τα κιλά των διακοπών

Και τώρα το φλέγον θέμα. Επιστροφή από τις διακοπές και η ζυγαριά σας καταγράφει 1-2 κιλά περισσότερο. Μην πανικοβάλλεστε! Για να δούμε να εξαφανίζεται σε μικρό χρονικό διάστημα το επιπλέον βάρος, είναι απαραίτητο να αποβάλουμε τις τοξίνες με τις οποίες επιβαρύνθηκε ο οργανισμός μας όλο αυτό το διάστημα που επιτρέψαμε στον εαυτό μας διατροφικές παρεκκλίσεις. Θα αναφερθούμε σε μικρές αλλά θαυματουργές συμβουλές.

– Ας εγκαταλείψουμε μερικές κακές συνήθειες, π.χ. τη μαγιονέζα στο φαγητό ή το dressing και το πολύ λάδι στις σαλάτες, τα γλυκά και τις σοκολάτες, τα αλμυρά και τους ξηρούς καρπούς την ώρα του απεριτίφ.

– Ας περιοριστούμε στα κύρια γεύματα καταναλώνοντας μέτριες ποσότητες φαγητού (μερίδα εστιατορίου), ελάχιστο λάδι (4 κουταλάκια λάδι την ημέρα κατανεμημένα στα διάφορα γεύματα). Προτιμότερο είναι στα μαγειρευτά φαγητά να προσθέτουμε το λάδι στο τέλος.

– Μπορούμε να καταναλώνουμε άφθονα λαχανικά , ωμά ή βραστά (κατά προτίμηση ωμά, για να μην έχουμε απώλεια του μεγαλύτερου μέρους των βιταμινών με το βράσιμο), κοτόπουλο ή ψάρι, αποφεύγοντας πάντα κρέατα που περιέχουν λίπος, όπως αρνί ή χοιρινό.

– Αποφεύγουμε τα τηγανητά, τις σάλτσες, κρέμες πλούσιες σε λιπαρά, γλυκά, ζυμαρικά και πατάτες.

– Μπορούμε να καταναλώνουμε φρούτα, όπως πορτοκάλια και μανταρίνια, πλούσια σε βιταμίνη C.

– Βασικό είναι να καταναλώνουμε άφθονο νερό που υποβοηθά τη διούρηση –άρα διευκολύνει την αποτοξίνωση του οργανισμού- και άφθονους φυσικούς χυμούς για την πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, απαραίτητων για τον οργανισμό σε περιόδους δίαιτας.

– Απαγορεύεται αυστηρώς η ζάχαρη. Αντί αυτής χρησιμοποιούμε ασπαρτάμη ή ένα κουταλάκι μέλι.

– Αποφεύγουμε το αλκοόλ, ειδικά τα λικέρ που περιέχουν πολύ ζάχαρη και τα ποτά με υψηλά ποσοστά οινοπνεύματος. Για τις εξόδους προτιμούμε ένα ποτήρι κρασί.

Ακολουθώντας αυτούς τους χρυσούς κανόνες, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα αποκτήσετε ξανά τη σιλουέτα σας που «διακινδυνεύσατε» κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Και με το άγχος τι γίνεται; Έχει σημασία η διατροφή για την αντιμετώπισή του;

Συχνά προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τις κρίσεις άγχους με ένα κομμάτι τούρτα, μασώντας ένα κομμάτι σοκολάτας, πίνοντας μερικά ποτήρια ουίσκι. Εν τέλει όμως επιδεινώνουμε την κατάσταση, διότι λανθασμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ένταση.
Ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, αντίθετα, επηρεάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ψυχικές ανάγκες οι οποίες προκαλούνται από το στρες. Και όχι μόνο. Μια διατροφή ελλιπής ή λανθασμένη μπορεί να γίνει η ίδια αιτία κόπωσης του σώματος και του εγκεφάλου προκαλώντας αύξηση των αναγκών του οργανισμού για ορισμένες τροφές.
Φτάνει λοιπόν με τις κακές συνήθειες, καθώς υπάρχουν τροφές που αδυνατίζουν αποφασιστικά τις δυνατότητες του σώματος αλλά δεν μειώνουν το βάρος. Μερικές από αυτές είναι ο καφές, η ζάχαρη, το αλκοόλ, τα λιπαρά, το αλάτι. Ειδικότερα :

Καφές
Ο πρωινός αχνιστός καφές, χρήσιμος σε πολλές για την αντιμετώπιση της ημέρας, είναι καλός.
Η καφείνη που περιέχεται και στο τσάι και στα αλκοολούχα ποτά, στα αναψυκτικά και στη σοκολάτα, καθώς και σε ορισμένα φάρμακα, απορροφάται από το στομάχι και το έντερο. Σε λίγο χρόνο φθάνει στο αίμα και διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα δίνοντας τόνο.
Προσοχή όμως : πέντε ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ ή ένα κουτάκι σοκολατάκια μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό, ανησυχία, πονοκέφαλο, πόνο και πρήξιμο στο στήθος ή αλλαγή-επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού. Η καφεΐνη είναι επίσης ιδιαίτερα διουρητική και μειώνει την απορρόφηση της βιταμίνης B και C.

Ζάχαρη
Πρακτικά, μια φέτα γλυκό ή σοκολατάκια προκαλούν γρήγορη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα . Το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη για να την οδηγήσει στα κύτταρα προκαλώντας μείωση της γλυκόζης. Αυτή η γρήγορη μείωση μπορεί να προκαλέσει κόπωση, άγχος, κακή διάθεση, πονοκέφαλο.
Επίσης πολλές βιταμίνες, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, Β6, σημαντικές για το νευρικό σύστημα, μπορούν εύκολα να ληφθούν εάν η διατροφή είναι πλούσια σε ζάχαρη και αυτό να οδηγήσει σε κόπωση, εκνευρισμό έως και κατάθλιψη.

Πως μπορεί η διατροφή να βελτιώσει την ψυχική μας διάθεση;

Είναι αλήθεια ότι οι τροφές μπορούν να επηρεάσουν τον ψυχισμό μας. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι άτομα που υποβάλλονται σε μη ισορροπημένες δίαιτες, πολύ φτωχές σε ορισμένες ουσίες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη.
Έχει ανακαλυφθεί ότι υπάρχουν νευρομεταβιβαστές, δηλαδή ουσίες που επιτρέπουν τη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ των νευρικών κυττάρων επιδρώντας σε συναισθήματα, διάθεση, σκέψεις, μνήμη, που οι ποσότητές τους επηρρεάζονται από την τροφή μας. Ειδικότερα :
• Ουσία που επηρεάζει το θυμικό μας είναι η τριπτοφάνη, αμινοξύ που βρίσκεται σε πολλές τροφές όπως μέλι, σοκολάτα, μπανάνα, σταφύλι, ρύζι, σταφίδα και σε μικρότερη ποσότητα στο ψωμί και στα ζυμαρικά. Από την τριπτοφάνη παράγεται ένα άλλο αμινοξύ, η ντομαπίνη, νευρομεταβιβαστής της «ευτυχίας» όπως τη λένε οι νευρολόγοι. Βρίσκεται σε αρκετή ποσότητα στα αμύγδαλα, στα φιστίκια καθώς και στο ψάρι, κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά.
• Η κολίνη, ουσία σημαντική για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, εμπεριέχεται στη μαγιά μπύρας, στο ψάρι και στα πράσινα φύλλα, στις σαλάτες.
• Άλλες ουσίες που επηρεάζουν τον ψυχισμό μας και που έχει αποδειχθεί η σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της έλλειψής τους είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως η Β1 και η θιαμίνη.
• Πολύ σημαντικό είναι επίσης το φολικό οξύ και η Β12 καθώς και η Β6, που είναι ευαίσθητη στις ορμονικές μεταβολές και έχει αποδειχθεί ότι μειώνεται κατά την εμμηνόπαυση, την περίοδο πριν από κάθε κύκλο και σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά και έχει σχέση με την κακή διάθεση που συνοδεύει κάθε γυναίκα λίγες μέρες πριν την έμμηνο ρύση. Τροφές πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες είναι η μαγιά μπίρας, τα αβγά και οι σπόροι.
• Το μυστικό της καλής διάθεσης βρίσκεται επίσης στο καλό πρωινό, που πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες, ψωμί και φρυγανιές, πρωτείνες-γαλακτοκομικά, που μας προφυλάσσουν από την κόπωση και τον εκνευρισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
• Τροφές της « ευτυχίας» είναι ακόμη η πράσινη σαλάτα που έχει ηρεμιστική δράση, οι μελιτζάνες και οι πατάτες, που περιέχουν αλκαλοειδή τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, τα βερίκοκα που βελτιώνουν τη διάθεση.
• Ψάρια πλούσια σε μεθιονίνη –όπως οι πέστροφες και το σκουμπρί- προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από την αρνητική δράση τοξικών ουσιών, όπως το κάδμιο και το μερκούριο.
• Η σόγια και τα ελαφρά τυριά είναι πλούσια σε σεροτονίνη, σημαντικό νευρομεταβιβαστή για την ηρεμία.
Η ευτυχία μας λοιπόν ξεκινά από το τραπέζι.

Και με τις θερμίδες τι γίνεται ; Γιατί ενώ νομίζαμε ότι φάγαμε λίγο η ζυγαριά μας δεν ανταποκρίνεται;

Συχνά καταναλώνουμε τρόφιμα χωρίς να γνωρίζουμε την πραγματική θερμιδική τους αξία. Ας δούμε λοιπόν μαζί μερικές συμβουλές :

• Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνετε. Συνήθως προϊόντα ζωικής προέλευσης είναι πλούσια σε λιπαρά. Αν διαβάσετε στην ετικέτα «χωρίς χοληστερίνη», δεν σημαίνει ότι δεν περιέχουν λιπαρά. Για παράδειγμα, το λάδι κόκκου περιέχει πολλά ακόρεστα λιπαρά.
• Προσοχή στα κράκερ και grissini: Έχουν περισσότερες θερμίδες από το ψωμί και περιέχουν επίσης 10-13 γραμ. λίπους σε κάθε 100 γραμ. προϊόντος . Όλα τα παρασκευάσματα με σφολιάτα, πίτσες, αλμυρά μπισκότα κ.λ.π. είναι ελαφρά στη ζυγαριά αλλά βαριά σε θερμίδες, διότι για την Παρασκευή τους χρειάζεται πολύ βούτυρο.
• Καταναλώνετε φρούτα, λαχανικά και χυμούς που δεν περιέχουν λιπαρά και αποτελούν το καλύτερο στοιχείο για πρωινό.
• Προσοχή στο αβοκάντο! Κάθε 100 γραμ. περιέχουν 23 γραμ. λιπαρά.
• Στοπ στα αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια, αφού αποτελούν πλούσια πηγή λιπαρών. Ταξιδεύουν γύρω στο 50-60%.
• Καταναλώστε φυτικές διαλυτές ίνες, που αφθονούν στα φρούτα και τα λαχανικά, διότι καθυστερούν την απορρόφηση των λιπαρών και των σακχάρων και βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου.
• Μειώστε δεν σημαίνει αποκλείστε. Τα λιπαρά και η χοληστερίνη θεωρούνται εχθροί για την υγεία. Προσοχή όμως, η χοληστερίνη είναι φυσική ουσία την οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη για να παράγει ορμόνες. Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, μια μικρή ποσότητα είναι απαραίτητη, η περίσσεια είναι καταστροφική. Για την καλή μας υγεία το 30% των ημερήσιων θερμίδων πρέπει να προέρχεται από λιπίδια, το 1/3 των οποίων θα πρέπει να είναι ζωικής προέλευσης.
• Προσοχή στο γιαούρτι! Μπορεί να περιέχει 10-12% λιπαρά ή 2% ανάλογα με την ποιότητα. Γι’ αυτό διαλέξτε σωστά. Το ίδιο ισχύει για το άπαχο γάλα.

Ενδοκρινολογικές παθήσεις που μπορεί να οδήγησαν σε αύξηση του σωματικού βάρους ή τουλάχιστον στη δυσκολία απώλειας των κιλών.

Όντας, ορισμένες ενδοκρινολογικές παθήσεις «δυσκολεύουν» το στόχο μας για «γρήγορη απώλεια βάρους», όπως :

Θυρεοειδής : Πρόκειται για αδένα που βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Παράγει ορμόνες που συσχετίζονται με το μεταβολικό μας ρυθμό. Η μειωμένη έκκρισή τους επιβραδύνει το ρυθμό των καύσεων. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία απώλειας βάρους ή ακόμα και την ελαφρά αύξηση.
Επινεφρίδια: Είναι μικροί αδένες πάνω στα νεφρά. Σε περιπτώσεις υπερλειτουργίας μπορεί να δημιουργηθεί υπερέκκριση κορτιζόνης. Η κορτιζόνη, ως γνωστό, μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους, όμως σε τέτοιες περιπτώσεις η αύξηση –που κυρίως αφορά τον κορμό- συνοδεύεται και από πολλά άλλα συμπτώματα, όπως αύξηση τριχοφυΐας, λέπτυνση δέρματος, «κόκκινες ραγάδες», υπέρταση κ.λ.π.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών : Είναι γνωστό στις περισσότερες γυναίκες μετά την εφηβεία. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται οφείλονται στην ελαφρά αύξηση παραγωγής των ανδρογόνων από τις ωοθήκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έντονη τριχοφυΐα σε περιοχές ορμονοεξαρτώμενες (μουστάκι, παρειές), λιπαρότητα στο δέρμα, ακμή, διαταραχή στην περίοδο. Συχνά συνοδεύεται από αντίσταση στην ινσουλίνη (ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας). Η ινσουλίνη από μόνη της έχει «αυξητική δράση».

Κατακράτηση υγρών

Νομίζετε ότι πήρατε δύο κιλά μέσα σε μία νύχτα; Πολεμάτε με ζώνες, εμφανίζετε σακούλες κάτω από τα μάτια, σας στενεύουν τα παπούτσια; Μήπως η αιτία είναι η κατακράτηση υγρών, δηλαδή φυλακισμένο νερό μέσα στους ιστούς; Μάθετε τις αιτίες και καταπολεμήστε τες.
• Ορμονικές διαταραχές: Είναι η πιο συχνή αιτία κατακράτησης υγρών. Το οίδημα αρχίζει να δημιουργείται 10 ημέρες πριν από κάθε κύκλο και εξαφανίζεται με την εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως. Η αύξηση των οιστρογόνων σε συνδυασμό με την προγεστερόνη κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης οδηγεί τον οργανισμό να κρατάει νάτριο και κατά συνέπεια νερό. Αυτό είναι τελείως φυσιολογικό φαινόμενο, αν και σε ορισμένες γυναίκες γίνεται ιδιαίτερα έντονο σε σχέση με τη διατροφή τους.
• Πολύ αλάτι : Η αύξηση του άλατος στις τροφές οδηγεί τον οργανισμό σε έντονη κατακράτηση νατρίου και υγρών, κυρίως σε ορισμένες περιοχές όπως μάτια, στήθος, χέρια, κοιλιακή χώρα. Μπορεί να συμβεί όταν αλατίζουμε πολύ το φαγητό μας ή όταν τα γεύματά μας είναι πλούσια σε πάστα, τυρί, αλλαντικά, τσιπς, κύβους για ζωμό, κονσέρβες, αφυδατωμένες τροφές. Ίσως χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι να αποβληθούν τα υγρά.
• Λίγο νερό : Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν πολλοί, η λήψη άφθονου νερού ή τροφών πλούσιων σε νερό (σούπες) διεγείρει τον οργανισμό επιτρέποντας στα νεφρά να αποβάλλουν μεγαλύτερη ποσότητα υγρών με σημαντική δίαιτα των οιδημάτων. Πίνετε λοιπόν άφθονο νερό, χορτόσουπες, χυμούς, ροφήματα (τσάι, χαμομήλι). Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε τον οργανισμό να αραιώσει το νάτριο του αίματος και να λειτουργήσουν τα νεφρά.
• Απότομες δίαιτες : Η γρήγορη απώλεια βάρους, τυπική στις απότομες δίαιτες, οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην απώλεια υγρών. Έτσι, ο οργανισμός τείνει να εξισορροπήσει αυτές τις απώλειες κατακρατώντας περισσότερα υγρά. Ιδιαίτερα οι δίαιτες αδυνατίσματος που είναι φτωχές σε πρωτείνες (κρέας, ψάρι, αβγά, γαλακτοκομικά), μπορεί να οδηγήσουν στο φαινόμενο κατακράτησης υγρών. Πρέπει όμως να μη χρησιμοποιηθούν με διουρητικά χάπια.