Η Δρ. Παρή Ράπτη ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΕΟΠΕ, σε ομιλία στον ΟΗΕ.

Η Δρ. Παρή Ράπτη ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΕΟΠΕ, σε ομιλία στον ΟΗΕ.

«Η συνεισφορά των θεσμών υγείας στην ειρήνη» (Health Institutions as contributors to Peace) ήταν το κεντρικό θέμα της φετινής κλειστής συζήτησης που διοργανώνεται τα τελευταία 5 χρόνια από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), την Κυβέρνηση της Ελβετίας, το Graduate Institute of International & Development Studies και την Peace Building Platform. Η συζήτηση λαμβάνει χώρα με αφορμή την Εβδομάδα Ειρήνης (Peace Week) και κάθε χρόνο παρευρίσκονται σημαντικοί εκπρόσωποι του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ).

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός καθώς ένα ευρύ δίκτυο κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, θεσμών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και μη κυβερνητικών οργανισμών αλληλεπιδρούν για να προωθήσουν ζητήματα που αφορούν ανοικοδόμηση κρατών, επίλυση συγκρούσεων και παγκόσμια ειρήνη.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ), κ. Συμεών Σιδηρόπουλος συνοδευόταν από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ιατρικού Αθηνών Δρ. Βασίλη Αποστολόπουλο και τα επίτιμα μέλη του ΕΟΠΕ, την ενδοκρινολόγο Δρ. Παρή Ράπτη, τον αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς Δρ. Αθανάσιο Βοζίκη, τον αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δρ. Κυριάκο Σουλιώτη και τη πρόεδρο του Διεπιστημονικού Συμβουλίου του ΕΟΠΕ, κα Ίριδα Ευθυμίου Egleton.

Ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της συζήτησης, με μια ομιλία γύρω από τη συμβολή της ιατρικής των Αθηνών στην οικοδόμηση της ειρήνης μέσω της υγειονομικής περίθαλψης, (“Athens Medical Group’s contribution to peace building through healthcare”), ενώ η Δρ. Παρή Ράπτη τόνισε τη σημαντική συνεισφορά των γυναικών στην επιστήμη και την οικοδόμηση της ειρήνης, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τη Marie Curie. (“Women Scientists as contributors in peace building through healthcare – the example of Marie Curie”).

Ο Δρ. Αθανάσιος Βοζίκης στην ομιλία του “The role of the W.H.O. in international peace building” ανέλυσε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο ΟΗΕ διεθνώς ως πυλώνας οικοδόμησης της ειρήνης στον κόσμο.

Ο Δρ. Κυριάκος Σουλιώτης χρησιμοποίησε τα ιδρύματα υγείας ως μέσο προώθησης της δημοκρατίας και του γενικότερου παγκόσμιου welfare (“Promoting Democracy through Health Institutions”) και τέλος, η κα Ίρις Ευθυμίου – Έγκλετον στην ομιλία “Peace building through Health, and humanitarian objectives” ανέπτυξε ένα σύγχρονο θέμα γύρω από την έννοια της ειρήνης μέσω της Υγείας και των ανθρωπιστικών στόχων που έχει τόση ανάγκη σήμερα η παγκόσμια κοινότητα.

Οι ομιλητές δεν παρέλειψαν να επισημάνουν πόσο σημαντική είναι η παρουσία της χώρας μας στον ΟΗΕ και πόσο ενεργά συμμετέχει σε παρόμοιες δράσεις ο ΕΟΠΕ, κυρίως με τη Συμβουλευτική Ιδιότητα που κατέχει στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC). Παράλληλα, είναι συνδεδεμένος οργανισμός με το τμήμα Παγκόσμιας Επικοινωνίας του ΟΗΕ (DGC) και αποτελεί μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ΟΗΕ.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ΕΟΠΕ είναι ο μοναδικός οργανισμός από την Ελλάδα (United Nations Academic Impact) που έχει τέτοια διασύνδεση με τον ΟΗΕ ενώ αποτελεί και μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Πολιτικής Επιστήμης (IPSA).

 

Πηγή